Kurczak paprykowy 

Czas:   1 godzina

 

Składniki

200 g cebuli
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 duży kurczak
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki
1/8 l mocnego bulionu
150 g kwaśnej śmietany
150 g śmietany

 

Przygotowanie

Obraną cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor, przełożyć do namoczonego garnka. Podzielić kurczaka na porcje, natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozgniecionym czosnkiem. Kurczaka przełożyć do garnka na cebulę i posypać mąką. Garnek przykryć. W trakcie pieczenia polać podgrzanym bulionem. Powstały sos wymieszać ze śmietaną, jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i dużą ilością papryki

Do potrawy pasuje ryż lub makaron.

 

Wróć do przepisów