Wędzone żeberka z Kassel
Czas: 2 godziny

 

Składniki:

750 g wędzonych żeber
1 pęczek włoszczyzny
1 pomidor
1 cebula
odrobina sosu  pieczeniowego 
1 łyżka musztardy
pieprz świeżo zmielony

Wartość energetyczna: 450 kcal

 

Przygotowanie:

Mięso opłukać i wytrzeć do sucha. Włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka. Przykryć i dusić przez 60 min. Następnie zalać 2 szklankami wody, dodać drobno pokrojone warzywa, ćwiartki pomidora i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić dalsze 45 minut, następnie przez 15 minut piec bez przykrywki. Zlać sos, wymieszać z gotowym sosem w proszku, dodać musztardy i pieprzu.
Tip; Jeśli przed zapiekaniem ?na churpiąco?  bez przykrywki posypie się odrobiną cukru na wierzchu, to mięso będzie jeszcze bardziej chrupiące.
Podawać z ziemniakami puree, i kapustą kiszoną na ciepło.

Inne wariacje :
- duszenie z suszonymi grzybami
- lub z czerwonym winem (zamiast 1 szklanki wody dodać 1 szklankę czerwonego wina)

 

Wróć do przepisów