Żeberka z ananasem
Czas: 1 godzina

 

Składniki:

1000 g żeberek
sól
świeżo zmielony pieprz
1 niepryskana substancjami chemicznymi cytryna
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1 puszka ananasów
Tabasco 
odrobina imbiru

Wartość odżywcza porcji ok. 350 kcal

 

Przygotowanie:

Żeberka dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Wymieszać sól, pieprz, nieco startej skórki cytryny z olejem i zamarynować żeberka, pozostawić, aby ?się naciągnęły?
Następnie podsmażyć je na patelni, przełożyć do namoczonego wcześniej rzymskiego garnka. Sok z cytryny i resztę składników wymieszać, dodać do mięsa i uzupełnić 1/2 szklanki wody. Przykryć, piec, 15 minut przed końcem otworzyć garnek i piec bez przykrycia.
Do żeberek z ananasem pasuje ryż

 

Wróć do przepisów