Udziec barani  /czas przygot. Ok. 2,5 godz

 

Składniki:

1 udziec z młodej baraniny o wadze 1 ?1,2 kg

1 cytryna

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oleju

2 cebule

1 marchewka

2 pomidory

2 ząbki czosnku

pęczek mięty

1 szklanka rosołku

1 szklanka czerwonego wina lub piwa

1 łyżka żurawin (ze słoika)

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki

50 g kwaśniej śmietany

 

Wartość odżywcza ok. 550 kcal

Przgotwanie:

Cały widoczny tłuszcz wraz z przylegającą tkanką łączną odciąć. Mięso umyć, osuszyć, i całe wysmarować sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przez godzinę marynować.

Następnie pieczeń z każdej strony obsmażyć na patelni i przełożyć do namoczonego uprzednio rzymskiego garnka. Warzywa pociąć na kawałki i dołożyć do mięsa.

Całość posypać posiekaną miętą, zalać rosołkiem i włożyć do piekarnika. Następnie co 30 miniut polewać odrobiną wina bądź piwa. Zalecene jest zlanie nadmiernej ilości tłuszczu. Nadmiar tłuszczu można usunąc rówinież przykladaniem do pieczni ręcznika papierowego. 

Sos doprawiamy żurawinami, pietruszką, i kwaśną śmietaną. Ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Do potrawy pasują wszelkiego rodzaju kluski z ziemniaków i sałatki.

 

Inne wersje:

 

Udziec barani Cumberland

Gotowy sos przygotowany jak powyżej doprawiamy dodatkowo startą skórką z ekologicznej pomarańczy, 4 łyżkami Porto, 4 łyżakami dżemu z czarnych pożeczek i odrobiną sosu cumberland. Ponadto 1 łyżką musztardy, i sokiem z cytryny.

 

Udziec barani na sposób francuski

Przyrządzić jak powyżej w przepisie pierwszym, zwracając uwagę na to, aby koniecznie dodać wina zamiast piwa. Przyprawić ziołami prowansalskimi, dołożyć pokrojoną włoszczyznę i kawaki bułki, która ma się rozpuścić i związać sos. 

Dodająć Calvados ( francuska wódka jabłkowa) wzmocnimy charakter pieczni.

 

Udziec barani po myśliwsku

Mięso należy przez 2 dni moczyć w marynacie z czerwonego wina, octu winnego, soli, pieprzu (całe ziarenka), 5 ziarenek jałowca, 1 goździka, 1 liścia laurowego, grubo posiekanej cebuli, i skórki z ekologicznej cytryny. W marynacie tej również pieczemy baraninę dodając na sam koniec do sosu dobrze wypieczony pocięty w kostkę wędzony boczek.