Pilaw / 1,5 czas przygotownia

 

Składniki

0,7 kg baraniny z udźca

2 cebule

2 łyżki oleju

sól

kurkuma

goździki sproszkowane

1 czerwona papryka

100 g ryżu

4 łyżki rodzynek 

300 ml rosołku

1 łyżka posiekanych pistacji

200 g winogron

 

Wartość odżywcza ok. 750 kcal na osobę

 

Przygotowanie

 

Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z pokrojoną cebulą  na patelni. Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego, posypać przyprawami i  posiekaną papryką. Ryż i rodzynki w jednym sicie opłukać wodą, przełożyć do rzymskiego garnka, polać rosołkiem, przykryć i piec. Gotową potrawę ostrożnie wymieszać dodając pistacje i pokrojone na pół winogrona, krótko podpiec.

 

Pilaw turecki

Zamiast kurkumy dodać szafranu, zmielonej gałki muszkatałowej i dużą ilość czosnku. Zamiast winogron dodajemy obrane, pokrojone pomidory i podsmażone bakłażany.

 

Pilaw grecki

Zamiast kurkumy i winogron dodać 500 g pomidorów. Doprawić odrobiną cynamonu, sproszkowanymi goździkami i sporą ilością posiekanej pietruszki. Po upieczeniu posypać posiekanymi migdałami.