Cykorie w szynce
Belgia
zapiekanie 30 minut
kalorie 300
4 cykorie
2 łyżki soku z cytryny
4 plastry łagodnego sera
3 plastry gotowanej szynki
odrobina startej gałki muszkatołowej
1 mała puszka pomidorów
1 mała cebula
100 ml śmietany
swieżo zmielony pieprz
sól
Cykorię umyć, wyciąć gorzką dolną część. Gotować przez 5 minut w lekko zakwaszonej wodzie, odcedzić. Plasterki szynki posypać gałką muszkatołową. Plasterki sera ułożyć na szynce, następnie zawinąć w nie cykorię i spiąc wykałaczką. Przełożyć do garnka rzymskiego . Zmiksować pomidory, cebulę, pieprz, dodać śmietanę. Sosem polać cykorię, naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. Piec przez 30 minut.