Gratin z ziemniaków

 Czas zapiekania ok. 1 godz.

Porcja dla jednej osoby to ok. 550 kcal = 2300 kJ

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

50 g masła

sól

świeżo zmielony pieprz

gałka muszkatołowa

50 g startego sera żółtego

1 cebula

250 ml śmietany

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą i dodać wymieszane:  śmietanę, ser, startą gałkę, i zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu.

Wersja francuska:  ziemniaki układać w dwóch warstwach, przyrządzić dobrze doprawione mięso mielone ok.300 g z przyprawami (np. zioła prowansalskie) i wymieszać z 100 g ziołowego Creme-Fraiche.  Farsz ułożyć pomiędzy jedną, a drugą warstwą ziemniaków. Pozostałe składniki takie same.