Oryginalna grecka Moussaka
Całkowity czas przygotowania potrawy ok. 1 godzina
Składniki:
800 g świeżych bakłażanów (2 sztuki)
sól
2 cebule
3 łyżki oliwy
600 g mielonej jagnięciny
1 mała puszka pomidorów
pół szklanki białego wina
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej pietruszki
100 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
100 ml śmietany
50 g startego sera
1 łyżka mąki
2 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
40 g masła
starta gałka muszkatołowa
Wartość odżywcza ok. 600 kcal
Przygotowanie:
Umyte bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minutach opłukać zimną wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić. Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem.
Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszając dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki.
Ścianki uprzednio namoczonego garnka rzymskiego wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem białym. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.
Zostaw nam swój komentarz Cancel Reply