Ryż zapiekany z jabłkami
Całkowity czas przygotowania potrawy ok. 1 godzina
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
4-5 kwaśnych i soczystych jabłek (lub słoik gotowych jabłek prażonych)
100 g masła
200 ml śmietany
Przygotowanie:
Ugotowany na mleku wraz z 1 laską wanilii i połową cukru ryż dzielimy na 3 części. Trzemy na tarce z grubymi oczkami jabłka bez obierania (będą bardziej aromatyczne). Układamy warstwowo ryż, starte jabłka (lub jabłka prażone), kawałki masła.
Czynności powtarzamy aby uzyskać 3 warstwy w kolejności:
- ryż
- jabłka
- masło
Pozostałą cześć cukru posypujemy między warstwami i po ostatniej warstwie. Całość polewamy śmietaną. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.
Witam. Czy garnek moczymy w wodzie i ile minut?
Witam PaniąGarnek moczymy w zimnej wodzie przed każdym użyciem przez co najmniej 10 minut.