Pieczeń marynowana
Czas: ok. 2 godziny
Składniki:
Marynata:
1/8 l ocet winny 6%
1/2 l maślanka
sól
pieprz
1 liść laurowy
kawałek skórki z cytryny nietraktowanej środkami konserwującymi
750 g wieprzowiny (kawałek z uda lub łopatki)
świeżo zmielony pieprz
1 cebula
pomidory
1 łyżka bułki tartej
rosołek
mąka do sosu
Przygotowanie
Składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Odstawić do lodówki na 48 godzin.
Wytarte mięso (z marynaty) natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego w wodzie, dodać szklankę marynaty, przykryć garnek i piec, po godzinie dodać pokrojoną cebulę i pomidory, ewentualnie trochę marynaty.
Po upieczeniu przygotować sos ze zlanego przez sito płynu, dodatkowego rosołku i mąki.