Pieczeń wieprzowa

Czas:   ok. 2 godziny

 

Składnki:
750 gram wieprzowiny (według uznania; kawałek udźca, łopatki)
Sól
Świeżo zmielony pierz
1 cebula
Pomidory
1 łyżka bułki tartej
Rosołek (instant)
Mąka do sosu

Wartość energetyczna:  525 kcal w przypadku chudego mięsa

 

Przygotowanie:
Mięso umyć, wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego wodą, zalać szklanką rosołku, zamknąć garnek. Po godzinie pieczenia dodać ewentualnie odrobiną wody. Dodać pokrojoną cebulę i pomidory.
Posypać odrobiną bułki tartej. Do wywaru mięsnego dodać odrobinę rosołku, przelać przez sito i ?zaklepać? mąką.
Podawać z ziemniakami lub dowolnymi kluskami.

 

Wróć do przepisów