Wieprzowy filet z szynką (Włochy)
Czas: 1 godzina

 

Składnki:

500 g polędwicy
sól
świeżo zmielony pierz
250 g pomidorów
250 g pieczarek
200 g chudej, gotowanej szynki w plastrach
1 ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn, szałwia
1/8 l kwaśnej śmietany
1 łyżka masła anschovis
1 łyżka keczupu

Wartość energetyczna: 400 kcal

 

Przygotowanie:

Umyć mięso i wytrzeć do sucha, wyciąć resztki zewnętrznych błon, pokroić w plastry, posolić i popieprzyć, nastęnie spłaszczyć pięścią. Sparzyć pomidory, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Do namoczonego wcześniej rzymskiego garnka włożyć plastry szynki, na to plastry mięsa i mieszankę z pomidorów i pieczarek. Przykryć resztą szynki. Pozostałe składniki wymieszać i polać nimi całość.

Podawać ze świeżymi sałatkami, czerwonym winem, do tego pasują różne rodzaje pieczywa.

 

Wróć do przepisów