Gulasz wieprzowy
Czas: 75 minut

 

Składniki:

600 g mięsa gulaszowego
30 g smalcu
300 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka papryki słodkiej
? litra mocnego bulionu
1/8 litra kwaśnej śmietany
sól
1 łyżka posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, wytrzeć do sucha, nadmierne ilości odstających kawałków skóry i tłuszczu odciąć. Mięso, grubo pokrojoną cebulę podsmażyć na smalcu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przełożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie. Dosypać mąki i wymieszać, zalać bulionem i kwaśną śmietaną. Posolić i dodać pietruszki, przykryć garnek.
Do gulaszu pasują ziemniaki lub makaron.

Wersja węgierska:
100 g  wędzonego boczku pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i zarumienić. Można zrezygnować ze smalcu ze względu na tłuszcz wytopiony z boczku. Dusić z 3 ząbkami czosnku i pokrojonymi ogórkami konserwowymi.
Do sosu dodać przecier pomidorowy i kminek.

 

Wróć do przepisów


  • Prostota użycia

    Po prostu włóż do Garnka Rzymskiego wszystkie produkty i zrelaksuj się podczas gdy Twój posiłek przygotuje się sam!

  • Kurier DHL

    Dostawa kurierem DHL

    Bezpiecznie i szybkie przesyłki kurierskie. Naczynia są bardzo bezpiecznie zapakowane. Dostawa na terenie całego kraju w ciągu 24 godzin!

  • Bezpieczne płatności

    Oferujemy bezpieczne metody płatności elektronicznych jak też przelewy tradycyjne oraz usługę pobrania płatności przez kuriera dostarczającego towar.