Prosię pieczone
Czas: 90 minut

Składniki:

1000  mięsa prosiego z kośćmi / przepis dotyczy podanej wagi, składniki można proporcjonalnie zwiększać.
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kawałek skórki z boczku wędzonego
1 cebula
4 łyżki mocnego bulionu
1/8 l piwa
1/8 l mleka

Wartość odżywcza na osobę 550 kcal

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć dobrze solą i pieprzem. Włożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie. Dodać skórę z boczku i posiekaną cebulę. Zalać bulionem i przykryć garnek.
Przez ostanie pół godziny zostawić garnek otwarty i w odstępach pięciominutowych polewać na zmianę piwem i mlekiem. Pozostałość mleka i piwa podgrzać i dodać do pieczeni, piec jeszcze przez 5 minut. Doprawić.
Porada: chrupiąca skórka łatwo łamie się podczas przecinania pieczeni, dlatego najlepiej ciąć nożycami.
Do prosięcia podawać ziemniaki.

 

Wróć do przepisów