Kalarepki wypełnione souffle

Belgia

zapiekanie 30 minut

200 kcal

 

4 duże kalarepy

sól

ziarna pieprzu

pół ekologicznej cytryny

4 jajka

świeżo zmielony pieprz

odrobina startej gałki muszkatołowej

2 łyżki siekanej pietruszki

1 łyżka pietruszki

1 łyżka masła

Kalarepy obrać, przepołowić, następnie obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie z ziarenkami pieprzu. Odcedzić, przestudzić i wybrać środki. Wybrane wnętrze zmiksować wraz z sokiem z cytryny, odrobiną startej skórki z cytryny, żółtkami, pieprzem, gałką muszkatołową  i pietruszką. Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Kalarepy ułożyć w garnku rzymskim i każdą wypełnić masą. Posypać płatkami masłą, przykryć naczynie i zapiekać w 180-200 stopniach.