Kalarepki wypełnione souffle
Belgia
zapiekanie 30 minut
200 kcal
4 duże kalarepy
sól
ziarna pieprzu
pół ekologicznej cytryny
4 jajka
świeżo zmielony pieprz
odrobina startej gałki muszkatołowej
2 łyżki siekanej pietruszki
1 łyżka pietruszki
1 łyżka masła
Kalarepy obrać, przepołowić, następnie obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie z ziarenkami pieprzu. Odcedzić, przestudzić i wybrać środki. Wybrane wnętrze zmiksować wraz z sokiem z cytryny, odrobiną startej skórki z cytryny, żółtkami, pieprzem, gałką muszkatołową i pietruszką. Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Kalarepy ułożyć w garnku rzymskim i każdą wypełnić masą. Posypać płatkami masłą, przykryć naczynie i zapiekać w 180-200 stopniach.