Pory po turecku

Turcja

zpiekanie 1 godzina

300 kcal

 

1 kg grubych prów

2 cebule

150 g mięsa wołowego bez tłuszczu (tatar)

50 g ugotowanego ryżu

50 g grubo zmielonych migdałów

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki kminku rzymskiego

sól

papryka w proszku

1 łyżka posiekanej pietruszki

1 puszka pomidorów

2 łyżki oliwy

 

Pory przepołowić wzdłóż,  ułożyć w namoczonym garnku rzymskim. Połączyć: posiekaną cebulę, mięso, ryż, migdały, wyciśnięty czosnek, kminek, sól, pieprz i paprykę. Masę przełożyć na pory, dodać pomidory i skropić oliwą. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.