Warzywa z krewetkami
czas zapiekania 45 minut
kalorie 250 kcal
Po 200 g:
pora
brokuła (lub kalafiora)
groszku / śwież lub mrożony
dymki
1/4 l rosołku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu Worchester
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
250 g krewetek
Pory pokroić w krążki, brokuła podzielić na różyczki, zielony groszek rozmrozić, dymkę posiekać. Wszystko przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Zasmażyć mąkę z masłem, dodać rosołku, soku z cytryny, sosu Worchester, pieprzu, dokładnie wymieszać. Polać warzywa. Na tej samej patelni krótko podsmażyć krewetki, przełożyć do warzyw. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę