Pieczeń wołowa Boeuf a la mode
Czas przygotowania 3 godz
Boeuf a la mode, duszona w winie pieczeń wołowa doceniana jest wśród znawców kuchni. Rzymski garnek jest idealnym naczyniem do tak długiego pieczenia, które nie wymaga doglądania.
Składniki
800 g wołowiny pieczeniowej
1 łyżka oliwy
1/8 l czerwonego wina
1/8 l mocnego bulionu
50 g tłustego wędzonego boczku
1 mała cielęca nóżka
1 marchewka
1 cebula
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony pieprz
Wartość odżywcza n.o. ok. 550 kcal
Przygotownie
Mięso umyć, osuszyć ściereczką, podsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, polać winem i bulionem. Dodać w paski pocięty boczek, nóżkę cielęcą ( poprosić w sklepie o przerąbanie), i grubo pocięte warzywa. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Przykryć garnek. Po godzinie zmiejszyć temperaturę na 160 stopni.
Pieczeń w Chianti
W tym wypadku stosujemy ? l mocnego czerwonego wina. 4 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego selera naciowego. Zamiast ziół prowansalskich dodajemy mieszankę włoską. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną.