Pieczeń wołowa Boeuf a la mode

Czas przygotowania 3 godz

 

Boeuf a la mode, duszona w winie pieczeń wołowa doceniana jest wśród znawców kuchni. Rzymski garnek jest idealnym naczyniem do tak długiego pieczenia, które nie wymaga doglądania.

 

Składniki

 

800 g wołowiny pieczeniowej

1 łyżka oliwy

1/8 l czerwonego wina

1/8 l mocnego bulionu

50 g tłustego wędzonego boczku

1 mała cielęca nóżka

1 marchewka

1 cebula

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

świeżo zmielony pieprz

 Wartość odżywcza n.o. ok. 550 kcal

 

Przygotownie

 

Mięso umyć, osuszyć ściereczką, podsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka, polać winem i bulionem. Dodać w paski pocięty boczek, nóżkę cielęcą ( poprosić w sklepie o przerąbanie), i grubo pocięte warzywa. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Przykryć garnek. Po godzinie zmiejszyć temperaturę na 160 stopni.

Pieczeń w Chianti

W tym wypadku stosujemy ? l mocnego czerwonego wina. 4 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego selera naciowego. Zamiast ziół prowansalskich dodajemy mieszankę włoską. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną.