Pieczeń z rolady wołowej

Czas przygotowania ok. 2 godziny

 

Składniki

 

1 duży plaster rolady zrazowej ok.800 g

sól

świeżo zmielony pieprz

1 jajko ugotowane na twardo

1 cebula

50 g tłustego wędzonego boczku

1 ekologiczna cytryna

200 ml kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżki kaparów

 

Wartość odżywcza n, o. ok. 650 kcal

 

 

Przygotowanie

 

Umyte i osuszone mięso ułożyć na blacie kuchennym (desce ), dokładnie rozbić zupełnie na płasko, doprawić solą i pieprzem. Posiekać obraną cebulę i jajko, wraz z posiekanym boczkiem ułożyć na mięsie. Zrolować i związać bawełnianą nitką. Włożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Przygotowaną sztukę mięsa posypać startą skórką z cytryny, polać 1/2 szklanki wody, dodać 2 plasterki cytryny. Przykryć garnek i piec. Podczas pieczenia dwukrotnie polać ciepłą wodą, bądź przygotowanym rosołkiem.

Sos przelać przez sito, doprawić sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną i odrobinią wody wraz z mąką ziemniaczaną, doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.

Do pieczeni pasują kluski serwetkowe.