Pieczeń z rolady wołowej
Czas przygotowania ok. 2 godziny
Składniki
1 duży plaster rolady zrazowej ok.800 g
sól
świeżo zmielony pieprz
1 jajko ugotowane na twardo
1 cebula
50 g tłustego wędzonego boczku
1 ekologiczna cytryna
200 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżki kaparów
Wartość odżywcza n, o. ok. 650 kcal
Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso ułożyć na blacie kuchennym (desce ), dokładnie rozbić zupełnie na płasko, doprawić solą i pieprzem. Posiekać obraną cebulę i jajko, wraz z posiekanym boczkiem ułożyć na mięsie. Zrolować i związać bawełnianą nitką. Włożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Przygotowaną sztukę mięsa posypać startą skórką z cytryny, polać 1/2 szklanki wody, dodać 2 plasterki cytryny. Przykryć garnek i piec. Podczas pieczenia dwukrotnie polać ciepłą wodą, bądź przygotowanym rosołkiem.
Sos przelać przez sito, doprawić sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną i odrobinią wody wraz z mąką ziemniaczaną, doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
Do pieczeni pasują kluski serwetkowe.