Zrazy tradycyjne
Czas przygotowania 1,5-2 godz
Składniki
wołowina na zrazy ( ilość zależna od ilości porcji)
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
musztarda
2-3 ogórki kiszone
2 cebule
tłusty wędzony boczek, najlepiej surowy
skórki czerstwego chleba
1/8 l rosołku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wartość odżywcza 600 kcal na osbę
Przygotownie
Plastry zrazów lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować olejem, następnie musztardą. Cebulę pokroić na grube plastry, ogórki wzdłóż na ćwiartki, chleb na kawaki 2x4 cm, boczek na paski długości 4 cm. Na każdym zrazie układać kawałki ogórka, boczku, chleba, cebuli. Zwinąć. Dla zabezpieczenia przekłuć szpikulcami bądź owinąć bawełnianą nitką. Jeśli zrazy ułozymy ciasno w garze, to nie jest koniczne ich zawiązywanie.
Zrazy przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Posypać resztą pokrojonej cebuli, przykryć naczynie i piec od czasu do czasu podlewając rosołkiem. Dla otrzymania sosu zlać przez sito wywar do garnka stalowego, dodać mąkę ziemniaczną rozpuszczoną w odrobinie wody, zagotować i przelać z powrotem do zrazów.
Do zrazów pasują ziemniki lub kluski śląskie