Zrazy tradycyjne

Czas przygotowania 1,5-2 godz

 

Składniki

 

wołowina na zrazy ( ilość zależna od ilości porcji)

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oleju

musztarda

2-3 ogórki kiszone

2 cebule

tłusty wędzony boczek, najlepiej surowy

skórki czerstwego chleba

1/8 l rosołku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

wartość odżywcza 600 kcal na osbę

 

Przygotownie

Plastry zrazów lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować olejem, następnie musztardą. Cebulę pokroić na grube plastry, ogórki wzdłóż na ćwiartki, chleb na kawaki 2x4 cm, boczek na paski długości 4 cm. Na każdym zrazie układać kawałki ogórka, boczku, chleba, cebuli. Zwinąć. Dla zabezpieczenia przekłuć szpikulcami bądź owinąć bawełnianą nitką. Jeśli zrazy ułozymy ciasno w garze, to nie jest koniczne ich zawiązywanie.

Zrazy przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Posypać resztą pokrojonej cebuli, przykryć naczynie i piec od czasu do czasu podlewając rosołkiem. Dla otrzymania sosu zlać przez sito wywar do garnka stalowego, dodać mąkę ziemniaczną rozpuszczoną w odrobinie wody, zagotować i przelać z powrotem do zrazów. 

Do zrazów pasują ziemniki lub kluski śląskie