Kurczak pieczony    

czas: 75-90 min

Składniki

1 kurczak
2 łyżki masła
1 łyżka drobno posiekanych ziół: pietruszka, koper, gałązka lubczyku, gałązka selera
sól
świeżo zmielony pieprz
? szklanka białego wina
1 szklanka bulionu

Przygotowanie

Kurczaka dokładnie, wewnątrz i na zewnątrz umyć, wytrzeć do sucha. Rozpuścić masło wymieszać z posiekanymi ziołami, solą, i pieprzem. Następnie natrzeć od środka i na zewnątrz rozpuszczonym ziołowym masłem. Do wnętrza kurczaka włożyć posiekaną wątróbkę, jeśli taka na "wyposażeniu" kurczaka była. Włożyć do namoczonego rzymskiego garnka, polać białym winem, przykryć garnek i piec ok. 60 minut

Do potrawy pasuje: ryż, sałatka ziemniaczana, ziemniaki, delikatne sałatki lub sałata.

 

Wróć do przepisów