Kurczak paprykowy
Czas: 1 godzina
Składniki
200 g cebuli
2 łyżki smalcu wieprzowego
1 duży kurczak
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki
1/8 l mocnego bulionu
150 g kwaśnej śmietany
150 g śmietany
Przygotowanie
Obraną cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor, przełożyć do namoczonego garnka. Podzielić kurczaka na porcje, natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i rozgniecionym czosnkiem. Kurczaka przełożyć do garnka na cebulę i posypać mąką. Garnek przykryć. W trakcie pieczenia polać podgrzanym bulionem. Powstały sos wymieszać ze śmietaną, jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i dużą ilością papryki
Do potrawy pasuje ryż lub makaron.