Kurczak pieczony na ryżu warzywnym
Czas: 75 minut
Składniki
1 duży kurczak
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Odrobina zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka oleju
1 duża cebula
2 marchewki
2 pomidory
? rozdrobnionego liścia laurowego
2 ? szklanki bulionu
1 szklanka ryżu
Przygotowanie
Kurczaka podzielić na kawałki, umyć i wytrzeć do sucha. Przyprawy wymieszać z olejem, nasmarować nimi mięso. Cebulę, marchewkę, i pomidory pokroić i włożyć wraz z liściem laurowym do namoczonego garnka. Na warzywa położyć kurczaka, polać szklanką bulionu, przykryć garnek. Po 45 minutach pieczenia dodać do warzyw (kurczaka na chwilę wyjąć) uprzednio wypłukany pod bieżącą, zimną wodą ryż i resztę bulionu, wymieszać. Kawałki kurczaka ułożyć ponownie na ryżu i podpiec.
Inna wersja
Kurczak chrupiący z curry i serem.
Upieczonego kurczaka posmarować mieszanką : 2 łyżek bułki tartej, startego sera, 1 łyżki masła, 1 łyżki soku z cytryny, i proszkiem curry. Zapiec ponownie przez ok. 10 minut.