Kurczak nadziewany
Czas: 1,5 godz.
Składniki
1 duży kurczak
świeżo zmielony pieprz
rozmaryn sproszkowany
2 łyżki oleju
wątróbki drobiowie lub/i inne podroby (serca,żołądki)
2 jajka
1 łyżka ziół prowansalskich
50 g posiekanych migdałów
50 g jasnego chleba
1 szklanka bulionu
4 łyżki sherry, wytrawnego
Przygotowanie
Umytego kurczaka wysmarować w środku i na zewnątrz olejem wymieszanym z solą, pieprzem, i rozmarynem. Podroby drobno posiekać, wymieszać z jajami, ziołami, migdałami, i pokrojonym w kostkę białym chlebem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić kurczaka i zaszczyć otwór (lub przekłuć stalowym szpikulcem) Kurczaka włożyć do namoczonego rzymskiego garnka, dolać ? szklanki rosołku. Przykryć, nastęnie po godzinie dolać resztę podgrzanego rosołku. Dopiec w otwartym naczyniu jeden raz przewracając.
Do potrawy pasuje ryż, bądź biały chleb.
Wersja ?Kurczak Gourmet-Art.?
Wnętrze kurczaka wypełnić przepołowionymi, pozbawionymi pestek winogronami i grzybami. Polać białym winem.
Kurczak faszerowany
Podroby posiekać, podsmażyć z pokrojoną cebulą na oleju, dodać 4 łyżki ryżu, mieszając dodać 1 szklankę rosołku. Przez 5 minut podgotować, wymieszać z 1 łyżką rodzynek, 1 łyżką orzeszków piniowych lub migdałów. Napełnić kurczaka uprzednio dokładnie wysmarowanego w środku i na zewnątrz czosnkiem. Piec jak powyżej.
Kurczak po gospodarsku
Kurczak wypełniany jest mielonym mięsem doprawionym w ulubiony sposób, następnie zaszywany lnianą bądź bawełnianą nicią.