Kurczak po burgundzku
Czas: 1,5 godz
Składniki
2 małe kurczaki lub 1 duży
sól
świeżo zmielony pieprz
50 g boczek wędzony surowy
125 g kwaśna śmietana
125 g czerwone wino np. Bourgogne
1 cebula
1 liść laurowy
1 pęczek pietruszki
sdrobina tymianku, estragonu i zmielone gałku muszkatałowej
250 g pieczarek
2 łyżki winiaku (koniaku, brandy)
Wartość odżywcza n.o ok. 400 kcal
Przygotowanie
Kurczaki umyć, posolić, popierzyć, skropić cytryną. Do namoczonego w wodzie garnka rzymskiego włożyć kurczaki, przykryć cieńkimi plastrami boczku. Śmietanę, wino i pokrojoną cebulę wymieszać, dodać pieprzu i soli, włożyć do do garnka wraz z grzybami i ziołami. Piec pod przykryciem. Przez ostatnie 10 minut zapiekać bez boczku tak aby kurczak się zarumienił. Powstały sos doprawić solą, pieprzem, i brandy (winiakiem).
Do potrawy pasują krokiety ziemniaczane.