Kurczak w białym winie z estragonem

Czas:     1 godz

 

Składniki

1 duży kurczak
sól
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory
2 łyżki świeżego lub 2 łyżeczki suchego estragonu
? l białego wina
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżka Pastis lub Pernod  lub innej anyżówki
 
Wartość odżywcza n. o ok. 400 kcal

 

Przygotowanie

Kurczaka podzielić, kawałki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Wyciśnięty czosnek wymieszać z olejem, następnie nasmarować nim kurczaka. Obrane pomidory pokroić na ćwiarki i położyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka. Na pomidory położyć kawałki kurczka. Posypać estragonem i polać winem. Piec pod przykryciem. Po 40 min dolać odrobinę rosołku lub białego wina. Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę, sól,pieprz i anyżówkę.

We Francji kurczak ten podawany jest z ziemniaczanym grain lub białym chlebem.

 

Wróć do przepisów