Kurczak w jogurcie
Czas: 2 godz
Składniki
1 średni kurczak (jak najbardziej rosołowy)
1 pęczek włoszczyzny
? l jogurt
2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżka curry
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
Wartość odżywcza n. o ok. 400 kcal
Przygotowanie
Kurczaka podzielić na kawałki, umyć, włożyć do namoczonego garnka. Warzywa pokroić, odłożyć odrobinę zielonej pietruszki. Dodać do kurczaka i zalać jogurtem. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, połową soku z cytryny, solą, pieprzem, i 1 łyżką curry. Piec pod przykryciem. Uduszonego kurczaka wyciągnąć, oddzielić mięso od kości, delikatnie, krótko opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na duże kawałki. Powstały wywar przelać przez sito, warzywa i resztki jogurtu wyrzucić.
Sos połączyć z resztą soku z cytryny, curry i solą. Mąkę zagnieść z masłem (można to zrobić na dłoni) dodać wraz z żółtkiem do sosu, zamieszać. Dodać pietruszkę.
Podawać z ryżem (pietruszkowym).