Pieczeń chrupiąca (Austria, południowe Niemcy)

Czas:    ok. 2 godziny

 

Składniki:

750  wieprzowiny ze skórą

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka bułki tartej

0,5 łyżeczka kminku

1 cebula

2 pomidory

1 kostka rosołowa

mąka do sosu

 

Wartość energetyczna:  600 kcal w przypadku mięsa chudego

 

Przygotowanie:

Mięso umyć w zimnej, bieżącej wodzie, wytrzeć do sucha. Nasmarować solą i pieprzem. Skórę ponacinać ?w kratkę?, należy to robić bardzo ostrym nożem.

Mięso wraz z cebula i pomidorami włożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie, dodać szklankę rosołku, posypać bułką tartą i kminkiem, przykryć. Podczas pieczenia dodać gorącej wody.

Po upieczeniu przygotować sos ( przepuścić przez sito, lub zmiksować mikserem) , ?zaklepać? mąką. Mięso można chwilę podpiec bez sosu, włączając program grillowy.

 

Wróć do przepisów