Pieczeń chrupiąca (Austria, południowe Niemcy)
Czas: ok. 2 godziny
Składniki:
750 wieprzowiny ze skórą
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka bułki tartej
0,5 łyżeczka kminku
1 cebula
2 pomidory
1 kostka rosołowa
mąka do sosu
Wartość energetyczna: 600 kcal w przypadku mięsa chudego
Przygotowanie:
Mięso umyć w zimnej, bieżącej wodzie, wytrzeć do sucha. Nasmarować solą i pieprzem. Skórę ponacinać ?w kratkę?, należy to robić bardzo ostrym nożem.
Mięso wraz z cebula i pomidorami włożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie, dodać szklankę rosołku, posypać bułką tartą i kminkiem, przykryć. Podczas pieczenia dodać gorącej wody.
Po upieczeniu przygotować sos ( przepuścić przez sito, lub zmiksować mikserem) , ?zaklepać? mąką. Mięso można chwilę podpiec bez sosu, włączając program grillowy.