Faszerowane żeberka
Czas: 1,5 ? 2 godzin
Składniki:
100 g suszone owoce
1200 g grube żebra w prostokątnym kształcie
1-2 kwaśne jabłka
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów (płatków)
sól
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Owoce moczyć przez noc w wodzie. Namoczone suszone owce wymieszać z obranymi pokrojonym jabłkami. Mięso dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, nasmarować solą i pieprzem. Następnie należy powycinać kości, tak aby nie uszkodzić mięsnej części. Powstałe rowki wypełnić farszem. Następnie całość zwinąć w rulon i związać bawełnianym sznurkiem. Tak powstałą pieczeń włożyć do wcześniej namoczonego rzymskiego garnka, polać szklanką wody, przykryć i piec.
Podawać z ziemniakami lub kluskami i surówką.
Alternatywny farsz: po holendersku
- rozdrobniona gouda, namoczone bułki, posiekana pietruszka, żółtka, rodzynki, sól, pieprz, papryka.