Pieczeń w sosie warzywnym
Czas: ok. 2 godziny
Składniki:
750 g wieprzowina (najlepiej z uda)
sól
świeżo zmielony pieprz
drobno posiekana włoszczyzna
1-2 ząbki czosnku
2-4 pomidory (wedle upodobania)
1-3 cebule (wedle upodobania)
2 duże pokrojone marchewki
1 filiżanka rosołu
Wartość energetyczna: 525 kcal ? całość w przypadku mięsa chudego
Przygotowanie:
Mięso umyć, wytrzeć z nadmiaru wody, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć wraz z pokrojonymi warzywami, marchewką i czosnkiem do rzymskiego garnka, wcześniej namoczonego w wodzie. Zalać rosołem (rozpuszczonym rosołkiem). Zamknąć garnek i włożyć do pieca. Po godzinie można ewentualnie dodać gorącej wody. Dodać pokrojona cebulę i pomidory, posypać bułka tartą. Ponownie zapiec.
Dla miłośników sosów gęstych; dodać więcej rosołu następnie zlać wszystko i ?zaklepać? mąką.