Pieczeń z mirabelkami (Francja)

Czas:  ok. 2,5 godz.

Składniki:

800 g chudej łopatki
sól
świeżo zmielony pieprz
Drobno posiekanego lub rozgniecionego palcami tymianku
1 duży ząbek czosnku
szklanka rosołku z kostki
500 g mirabelek
2 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koniaku (winiak, weinbrand)
400 gmałych cebuli
1 łyżka mąki (do sosów Francuzi preferują mąkę ziemniaczaną)

Wartość energetyczna:  700 kcal

 

Przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem, włożyć do uprzdnio namoczonego rzymskiego garnka. Dodać rosołku, przykryć i piec. W międzyczasie zagotować mirabelki w niewielkiej ilości wody, przecedzić przez grube sito oddzielając miąższ od pestek. Dodać jedną łyżkę cukru zagotować, do syropu dodać winny ocet i winiak (koniak). Po ok. 1,5 godzinie mięso obłożyć cebulami. Polać częścią sosu mirabelkowego, czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w odstępach 20 minutowych.
Pod koniec pieczenia mięso posypać resztą cukru i jeszcze raz odkryte podpiec.
Mięso ułożyć na półmisku, sos zagęścić mąka (rozrobioną z wodą, bądź rosołkiem).

 

Wróć do przepisów