Pane RÖMERTOPF® - podłużna forma do wypieku chleba Kod produktu 25005...
Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Standardowy Klasyczny :Kod produktu 11105 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Rustico RÖMERTOPF® : Kod produktu 12905 Rozmiar...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Standardowy Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 11505...
Garnek rzymski Duży Klasyczny RÖMERTOPF® : Kod produktu 11305 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 12005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Rustico RÖMERTOPF®: Kod produktu 11905 Rozmiary...
Chlebak RÖMERTOPF- owalny, biały : Kod produktu 81004 44 x 26 x 19,5 cm
Tagi
Mała ceramiczna forma do grillowania...
Pieczeń z mirabelkami (Francja)
Czas: ok. 2,5 godz.
Składniki:
800 g chudej łopatki
sól
świeżo zmielony pieprz
Drobno posiekanego lub rozgniecionego palcami tymianku
1 duży ząbek czosnku
szklanka rosołku z kostki
500 g mirabelek
2 łyżki cukru
1 łyżka octu winnego
2 łyżki koniaku (winiak, weinbrand)
400 gmałych cebuli
1 łyżka mąki (do sosów Francuzi preferują mąkę ziemniaczaną)
Wartość energetyczna: 700 kcal
Przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem, włożyć do uprzdnio namoczonego rzymskiego garnka. Dodać rosołku, przykryć i piec. W międzyczasie zagotować mirabelki w niewielkiej ilości wody, przecedzić przez grube sito oddzielając miąższ od pestek. Dodać jedną łyżkę cukru zagotować, do syropu dodać winny ocet i winiak (koniak). Po ok. 1,5 godzinie mięso obłożyć cebulami. Polać częścią sosu mirabelkowego, czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie, w odstępach 20 minutowych.
Pod koniec pieczenia mięso posypać resztą cukru i jeszcze raz odkryte podpiec.
Mięso ułożyć na półmisku, sos zagęścić mąka (rozrobioną z wodą, bądź rosołkiem).