Pieczeń z owocami
Czas: ok. 2 godz
Składniki:
750 gram mięsa (z uda, łopatka)
Sól
Kolorowy pieprz
2 pomarańcze
Marynowane ziarna zielonego pieprzu
Rosołek (instant)
Mąka do sosu
Wartość energetyczna: 525 kcal w przypadku mięsa chudego
Przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha natrzeć solą i posypać kolorowym pieprzem.
Włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego w wodzie, dolać rosołku i przykryć garnek. Po godzinie dodać ewentualnie odrobinę wody, drobno pokrojone pomarańcze, zielony marynowany pieprz i kawałek skórki, pod warunkiem, że nie pochodzi z pomarańczy traktowanej środkami konserwującymi.
Po upieczeniu przygotować sos z mięsnego fondu.
Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi pietruszką i kawałeczkami masła.