Pieczeń z owocami 

Czas:  ok. 2 godz

 

Składniki:
750 gram mięsa (z uda, łopatka)
Sól
Kolorowy pieprz
2 pomarańcze
Marynowane ziarna zielonego pieprzu
Rosołek (instant)
Mąka do sosu

Wartość energetyczna:  525 kcal w przypadku mięsa chudego

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i wytrzeć do sucha natrzeć solą i posypać kolorowym pieprzem.
Włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego w wodzie, dolać rosołku i przykryć garnek. Po godzinie dodać ewentualnie odrobinę wody, drobno pokrojone pomarańcze, zielony marynowany pieprz i kawałek skórki, pod warunkiem, że nie pochodzi z pomarańczy traktowanej środkami konserwującymi.
Po upieczeniu przygotować sos z mięsnego fondu.
Podawać z młodymi ziemniakami posypanymi pietruszką i kawałeczkami masła.

 

Wróć do przepisów