Schab w sosie oliwkowym (przepis śródziemnomorski)
Czas:45 minut
Składniki:
600 g schabu
3 łyżki oleju z oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów
100 ml wytrawnego Sherry
sól
świeżo zmielony pieprz
100 g nadziewanych papryką oliwek
1 łyżka rodzynek
1 łyżka siekanej pietruszki
1 łyżka zmielonych migdałów
Wartość energetyczna: 400 kcal
Przygotowanie:
Mięso umyć i wytrzeć do sucha, wyciąć błony tkanki łącznej, pokroić w grube plastry. Obsmażyć na patelni w oleju krótko z obu stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Sparzyć pomidory, obrać pokroić w plastry, włożyć do rzymskiego garnka wcześniej namoczonego w wodzie, polać 4 łyżkami sherry i szklanką wody, posolić i popierzyć; Na pomidory położyć mięso, przykryć garnek i piec. Gotowe mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zmiksować pomidory na gładki sos, dodać oliwki, rodzynki i pozostałe sherry, zagotować. Przyprawić posiekaną pietruszką i migdałmi.