Schab z ananasem
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
800 g schabu
4 ząbki czosnku
sól
tabasko - ilość wedle uznania
kolendra
400 g ananasa, najlepiej świeżego
1 mały ogórek
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu / małoprocentowego do 6%
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
Świeżo zmielonego pieprzu
Wartość energetyczna: 350 kcal
Przygotowanie:
Mięso podzielić na 4 części. Wycisnąć czosnek, wymieszać z tabasco, solą, kolendrą, nasmarować tym grubo mięso. Włożyć do rzymskiego garnka, dodać 1/2 szklankę wody. Przykryć i piec. Po godzinie pieczenia dodać do mięsa grubo pociętego ananasa i ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę. W odstępie 10 minutowym polewać zalewą zrobioną z pozostałych składników i 3 łyżek wody.
Do potrawy pasuje ryż.
Wróć do przepisów