Pane RÖMERTOPF® - podłużna forma do wypieku chleba Kod produktu 25005...
Garnek rzymski RÖMERTOPF® Pane - okrągły :Kod produktu 24905 średnica...
Garnek rzymski Standardowy Klasyczny :Kod produktu 11105 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Rustico RÖMERTOPF® : Kod produktu 12905 Rozmiar...
Garnek rzymski Jubileuszowy RÖMERTOPF® Kod produktu 14005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Klasyczny :Kod produktu 10905 Rozmiary zewnętrzne...
Garnek rzymski Standardowy Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 11505...
Garnek rzymski Duży Klasyczny RÖMERTOPF® : Kod produktu 11305 Rozmiary...
Garnek rzymski Duży Modern Look RÖMERTOPF® Kod produktu 12005 Rozmiary...
Garnek rzymski Mały Rustico RÖMERTOPF®: Kod produktu 11905 Rozmiary...
Chlebak RÖMERTOPF- owalny, biały : Kod produktu 81004 44 x 26 x 19,5 cm
Tagi
Mała ceramiczna forma do grillowania...
Pieczona golonka
Czas: 2 godziny
Składniki:
1000 g golonki (1-3 sztuk w zależności od wiekości
sól
zmielony kminek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki octu winnego
1 szklanka rosołku
1 opakowanie gotowego sosu pieczeniowego
1 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
Wartość odżywcza 1 porcji 4 kcal
Przygotowanie:
Golonki umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do namoczonego uprzednio rzymskiego garnka. Marchewkę i cebulę grubo pokroić, dodać do garnka.
Polać wymieszanym z octem rosołkiem. Przykryć garnek.
Po upieczeniu zlać sos, wymieszać z sosem gotowym i doprawić pietruszką.
Golonkę piec w odkrytym garnku jeszcze przez ok. 10 minut.
Do golonki pasują ziemniaki lub bułki na parze z warzywami.
Pasuje kiszona kapusta na ciepło.
Wersja na sposób czeski
Do duszonych produktów dodajemy liść laurowy, czosnek, goździki sproszkowane, 1 łyżka przecieru pomidorowego, polewamy winem i odrobiną soku z cytryny.
Wersja ? Golonka ?podpita?
Jak poprzednio zamiast wody do rosołku użyć ? litra białego wina.