Pieczona golonka
Czas: 2 godziny

 

Składniki:

1000 g golonki (1-3 sztuk w zależności od wiekości
sól
zmielony kminek
2 marchewki
2 cebule
2 łyżki octu winnego
1 szklanka rosołku
1 opakowanie gotowego sosu pieczeniowego
1 łyżki drobno pokrojonej pietruszki

Wartość odżywcza 1 porcji 4 kcal

Przygotowanie:

Golonki umyć i wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do namoczonego uprzednio rzymskiego garnka. Marchewkę i cebulę grubo pokroić, dodać do garnka.
Polać wymieszanym z octem rosołkiem. Przykryć garnek.
Po upieczeniu zlać sos, wymieszać z sosem gotowym i doprawić pietruszką.
Golonkę piec w odkrytym garnku jeszcze przez ok. 10 minut.
Do golonki pasują ziemniaki lub bułki na parze z warzywami.
Pasuje kiszona kapusta na ciepło.

Wersja na sposób czeski
Do duszonych produktów dodajemy liść laurowy, czosnek, goździki sproszkowane, 1 łyżka przecieru pomidorowego, polewamy winem i odrobiną soku z cytryny.

Wersja ? Golonka ?podpita?
Jak poprzednio zamiast wody do rosołku użyć ? litra białego wina.

 

Wróć do przepisów