Gulasz wieprzowy
Czas: 75 minut
Składniki:
600 g mięsa gulaszowego
30 g smalcu
300 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka papryki słodkiej
? litra mocnego bulionu
1/8 litra kwaśnej śmietany
sól
1 łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć, wytrzeć do sucha, nadmierne ilości odstających kawałków skóry i tłuszczu odciąć. Mięso, grubo pokrojoną cebulę podsmażyć na smalcu razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przełożyć do rzymskiego garnka uprzednio namoczonego w wodzie. Dosypać mąki i wymieszać, zalać bulionem i kwaśną śmietaną. Posolić i dodać pietruszki, przykryć garnek.
Do gulaszu pasują ziemniaki lub makaron.
Wersja węgierska:
100 g wędzonego boczku pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i zarumienić. Można zrezygnować ze smalcu ze względu na tłuszcz wytopiony z boczku. Dusić z 3 ząbkami czosnku i pokrojonymi ogórkami konserwowymi.
Do sosu dodać przecier pomidorowy i kminek.