Pieczeń wiedeńska 

 

Składniki

1 pomidor

1  pęczek włoszczyzny

3 duże cebule

4 duże plastry roastbeefu (razem ok.750 gram)

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oleju

? cytryny

1/8 l kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

Kostka rosołowa

słodka papryka

 

Wartość odżywcza n. o ok. 500 kcal

 

Przygotowanie

 

Umyte warzywa pokroić i włożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Ponacinać na brzegach umyte kawałki mięsa, doprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa podsmażyć z obu stron na gorącym oleju, ułożyć na przygotowanych warzywach, pokropić sokiem z cytryny i polać śmietaną. Przykryć garnek i piec ok. 1 godz. Po wyjęciu z piekarnika trzymać w ciepłym miejscu, w tym czasie podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w krążki.

Do osobno zlanego sosu dolać rozpuszczoną kostkę rosołową i zagotować mieszając. Doprawić papryką i solą. Pieczeń podawać z sosem i krążkami cebuli.

Do potrawy pasują ziemniaki z wody, ryż i sałata.

 

Inny sposób

 

Pieczeń Gourmet

Pomiedzy kawałki mięsa ułożyć kaparay, fileciki sardeli i pokrojone oliwki.