Pieczeń wiedeńska
Składniki
1 pomidor
1 pęczek włoszczyzny
3 duże cebule
4 duże plastry roastbeefu (razem ok.750 gram)
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju
? cytryny
1/8 l kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
Kostka rosołowa
słodka papryka
Wartość odżywcza n. o ok. 500 kcal
Przygotowanie
Umyte warzywa pokroić i włożyć do namoczonego rzymskiego garnka. Ponacinać na brzegach umyte kawałki mięsa, doprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa podsmażyć z obu stron na gorącym oleju, ułożyć na przygotowanych warzywach, pokropić sokiem z cytryny i polać śmietaną. Przykryć garnek i piec ok. 1 godz. Po wyjęciu z piekarnika trzymać w ciepłym miejscu, w tym czasie podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w krążki.
Do osobno zlanego sosu dolać rozpuszczoną kostkę rosołową i zagotować mieszając. Doprawić papryką i solą. Pieczeń podawać z sosem i krążkami cebuli.
Do potrawy pasują ziemniaki z wody, ryż i sałata.
Inny sposób
Pieczeń Gourmet
Pomiedzy kawałki mięsa ułożyć kaparay, fileciki sardeli i pokrojone oliwki.