Mostek barani w sosie koperkowym
Składniki
1 kg mostka baraniego
sól
0,5 łyżeczki ziarenek pieprzu
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
1 szklanka rosołku / bulinu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
odrobina octu
150 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki mąki
Wartość odżywcza ok. 400 kcal
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, posolić, włożyć do uprzednio namoczonego garnka rzymskiego. Dołożyć pieprz. Jeśli nie chcemy mieć ziarenek pieprzu w pieczeni, to możemy je włożyć do stalowego "jajka" od zaparzania herbaty, które następnie należy włożyć do pieczeni. . Pietruszkę i połowę koperku w całości włożyć do mięsa, polać rosołkiem. Przykryć naczynie i piec przez ok. 1,5-2 godziny
Pod koniec pieczenia wyjąć wygotowane zioła i pieprz. Sos doprawić sokiem z cytryny, cukrem, octem, i kwaśną śmietaną. Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Posiekać resztę kopru i dołożyć do potrawy.