Mostek barani w sosie koperkowym

Składniki

 

1 kg mostka baraniego

sól

0,5  łyżeczki ziarenek pieprzu

1 pęczek koperku

1 pęczek pietruszki

1 szklanka rosołku / bulinu

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

odrobina octu

150 ml kwaśnej śmietany

2 łyżeczki mąki

 

Wartość odżywcza ok. 400 kcal

 

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, posolić, włożyć do uprzednio namoczonego garnka rzymskiego. Dołożyć pieprz. Jeśli nie chcemy mieć ziarenek pieprzu w pieczeni, to możemy je włożyć do stalowego "jajka" od zaparzania herbaty, które następnie należy włożyć do pieczeni. . Pietruszkę i połowę koperku w całości włożyć do mięsa, polać rosołkiem. Przykryć naczynie i piec przez ok. 1,5-2 godziny

Pod koniec pieczenia wyjąć wygotowane zioła i pieprz. Sos doprawić sokiem z cytryny, cukrem, octem, i kwaśną śmietaną. Zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Posiekać resztę kopru i dołożyć do potrawy.