Comber barani z grzybami

Składniki:

 

1,2 kg combra baraniego 

1 łyżeczka tymianku suszonego

1 listek mięty

mały pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju

odrobina słodkiej papryki

sól

1 cebula

250 g grzybów mieszanych, prawdziwki, kurki, podgrzybki

1 szklanka rosołku

3 łyżki czerwonego pieprzu

 

Wartośc odżywcza ok. 450 kcal


Przygotowanie

Umyć mięso, osuszyć. Pietruszkę i listek mięty drobno posiekać, suszony tymianek sproszkować w palcach. Zioła wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem, papryką, solą, i pieprzem. Mieszanką nasmarować całą pieczeń i włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Cebulę i grzyby pokroić dodać do mięsa, polać odrobiną rosołku. Przykryć naczynie, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 1-1,5 godz. Co pół godziny polewać sosem.

Do sosu dolać resztę rosołku, można również ?rozciągnąć? go śmietaną.

Do pieczni pasują  delikatne warzywa, chrupiące białe pieczywo lub ziemniaki z wody.