Comber barani z grzybami
Składniki:
1,2 kg combra baraniego
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 listek mięty
mały pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
odrobina słodkiej papryki
sól
1 cebula
250 g grzybów mieszanych, prawdziwki, kurki, podgrzybki
1 szklanka rosołku
3 łyżki czerwonego pieprzu
Wartośc odżywcza ok. 450 kcal
Przygotowanie
Umyć mięso, osuszyć. Pietruszkę i listek mięty drobno posiekać, suszony tymianek sproszkować w palcach. Zioła wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem, papryką, solą, i pieprzem. Mieszanką nasmarować całą pieczeń i włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Cebulę i grzyby pokroić dodać do mięsa, polać odrobiną rosołku. Przykryć naczynie, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 1-1,5 godz. Co pół godziny polewać sosem.
Do sosu dolać resztę rosołku, można również ?rozciągnąć? go śmietaną.
Do pieczni pasują delikatne warzywa, chrupiące białe pieczywo lub ziemniaki z wody.