Baranina orientalna w pomidorach / czas przygotownia ok 1,5 godz
0,5 kg baraniny gulaszowej
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 mała puszka pomidorów
2 obrane ziarenka kardamonu
5 szt. sproszkowanych goździków
kolendra
kmin
kurkuma
150 ml jogurtu
100 ml śmietany
Wartość odżywcza ok. 400 kcal na osobę
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, posolić, natrzeć pieprzem. Podsmażyć na patelni w oleju. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Poddusić. Przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka.
Pomidory doprawić egzotycznymi przyprawami wedle uznania. Podane ilości przypraw są sugerowane.
Dodać jogurt i śmietanę. Przykryć naczynie i dusić.
Do potrawy podajemy arabski chleb