Pilaw / 1,5 czas przygotownia
Składniki
0,7 kg baraniny z udźca
2 cebule
2 łyżki oleju
sól
kurkuma
goździki sproszkowane
1 czerwona papryka
100 g ryżu
4 łyżki rodzynek
300 ml rosołku
1 łyżka posiekanych pistacji
200 g winogron
Wartość odżywcza ok. 750 kcal na osobę
Przygotowanie
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć z pokrojoną cebulą na patelni. Przełożyć do namoczonego garnka rzymskiego, posypać przyprawami i posiekaną papryką. Ryż i rodzynki w jednym sicie opłukać wodą, przełożyć do rzymskiego garnka, polać rosołkiem, przykryć i piec. Gotową potrawę ostrożnie wymieszać dodając pistacje i pokrojone na pół winogrona, krótko podpiec.
Pilaw turecki
Zamiast kurkumy dodać szafranu, zmielonej gałki muszkatałowej i dużą ilość czosnku. Zamiast winogron dodajemy obrane, pokrojone pomidory i podsmażone bakłażany.
Pilaw grecki
Zamiast kurkumy i winogron dodać 500 g pomidorów. Doprawić odrobiną cynamonu, sproszkowanymi goździkami i sporą ilością posiekanej pietruszki. Po upieczeniu posypać posiekanymi migdałami.