Kalafior czarnomorski w pomidorach

pieczenie 40 minut

kalorie 150 kcal

 

1 duży kalafior

4 świeże pomidory (pokrojone w kostkę)

2 ząbki czosnku

2 cebule

3 łyżki oliwy

1/2 puszki obranych pomidorów

1 filiżanka białego wina

odrobina gałki muszkatołowej

1 łyżka siekanej pietruszki

sól

pieprz

 

Kalafiora podzielić na różyczki odcinając łodygę, namoczyć przez 30 minut w osolonej wodzie (w celu pozbycia się ewentualnych insektów), dobrze odsączyć z wody. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć w oliwie, do tego dodać kawałki kalafiora, i również przez parę minut smażyć. Przełożyć do namoczonego uprzednio w wodzie garnka rzymskiego. Przykryć pomidorami, dodać wina. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. Piec przez ok. 30-40 minut. Po upieczeniu doprawić posiekaną pietruszką.