Cykorie w szynce

Belgia

zapiekanie 30 minut

kalorie 300

 

4 cykorie

2 łyżki soku z cytryny

4 plastry łagodnego sera

3 plastry gotowanej szynki

odrobina startej gałki muszkatołowej

1 mała puszka pomidorów

1 mała cebula

100 ml śmietany

swieżo zmielony pieprz

sól

 

Cykorię umyć, wyciąć gorzką dolną część. Gotować przez 5 minut w lekko zakwaszonej wodzie, odcedzić. Plasterki szynki posypać gałką muszkatołową. Plasterki sera ułożyć na szynce, następnie zawinąć w nie cykorię i spiąc wykałaczką. Przełożyć do garnka rzymskiego .  Zmiksować pomidory, cebulę, pieprz, dodać śmietanę. Sosem polać cykorię, naczynie przykryć, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. Piec przez 30 minut.