Szpinak środziemnomorski

We Włoszech do potrawy zamiast szpinaku daje się białej boćwiny Mangold 

duszenie 40 minut

kalorie 200 kcal

 

800 g szpinaku

1/2 puszki pomidorów

2 cebule

2 ząbki czosnku

2  łyżki oleju

sól

2 małe ostre papryczki

2 łyżki siekanej pietruszki lub liści selera

50 g sera owczego (twardej fety)

 

Dokładnie umyty, pokrojony na duże kawałki szpinak włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Dodać posiekane pomidory pomidory wraz z sokiem.  Zesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju, przełożyć do naczynia. Posolić. Papryczki i pietruszkę drobno posiekać, posypać szpinak. Ser pokroić i przełożyć do naczynia. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.