Szpinak środziemnomorski
We Włoszech do potrawy zamiast szpinaku daje się białej boćwiny Mangold
duszenie 40 minut
kalorie 200 kcal
800 g szpinaku
1/2 puszki pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
2 małe ostre papryczki
2 łyżki siekanej pietruszki lub liści selera
50 g sera owczego (twardej fety)
Dokładnie umyty, pokrojony na duże kawałki szpinak włożyć do namoczonego garnka rzymskiego. Dodać posiekane pomidory pomidory wraz z sokiem. Zesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju, przełożyć do naczynia. Posolić. Papryczki i pietruszkę drobno posiekać, posypać szpinak. Ser pokroić i przełożyć do naczynia. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.