Pudding z kapusty włoskiej

Węgry

zapiekanie 60 minut

400 kcal

 

700 g kapusty włoskiej

1 cebula

50 g masła

100 ml śmietany

3 łyżki winiaku (koniaku, brandy)

4 jajka

100 g bułki tartej

sól

świeżo zmielony pieprz

słodka papryka w proszku

odrobina startej gałki muszkatołowej

 

Kapustę drobno poszatkować. Zetrzeć cebulę i połączyć z kapustą. Przełożyć do dobrze wysmarowanego masłem garnka rzymskiego. Śmietanę wymieszać z winiakiem i żółtkami, dodać bułkę tartą i ubite na sztywną pianę białka. Doprawić solą, pieprzem, papryką, i gałką. Masę lekko zamieszać i równomiernie rozprowadzić po kapuście. Obłożyć płatkami masła. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.