Pudding z kapusty włoskiej
Węgry
zapiekanie 60 minut
400 kcal
700 g kapusty włoskiej
1 cebula
50 g masła
100 ml śmietany
3 łyżki winiaku (koniaku, brandy)
4 jajka
100 g bułki tartej
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka w proszku
odrobina startej gałki muszkatołowej
Kapustę drobno poszatkować. Zetrzeć cebulę i połączyć z kapustą. Przełożyć do dobrze wysmarowanego masłem garnka rzymskiego. Śmietanę wymieszać z winiakiem i żółtkami, dodać bułkę tartą i ubite na sztywną pianę białka. Doprawić solą, pieprzem, papryką, i gałką. Masę lekko zamieszać i równomiernie rozprowadzić po kapuście. Obłożyć płatkami masła. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni.