Zapiekanka z cukini

Szwajcaria

zapiekanie 50 minut

kalorie 400 kcal

 

200 g cebuli

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

100 g ziaren dyni

700 g cukini

125 g gęstej śmietany

świeżo zmielonego pieprzu

odrobina startej gałki muszkatołowej

2 jajka

125 g chudej gotowanej szynki

tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać nasion dyni, chwilę podsmażyć. Cukinię obrać pokroić w kostkę i zmiksować wraz z Creme fraiche i żółtkami. Masę doprawić i połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami, z podsmażoną cebulą i pokrojoną w paski szynką. Namoczony garnek rzymski natłuścić. Całą masę przełożyć do naczynia. Przykryć naczynie, wstawić do zimnego piekarnika i włączyć na 180-200 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Podawać z białym pieczywem.