Moussaka
pieczenie 1 godzina
kalorie 600 kcal
800 g oberżyny
sól
2 cebule
3 łyżki oliwy
600 g młodej baraniny mielonej
1 mała puszka pomidorów
1/8 l białego wina
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanej pietruszki
100 ml mleka
2 łyżki bułki tartej
100 ml śmietany
50 g startego sera
1 łyżka mąki
2 łyżki soku z cytryny
2 żółtka
40 g masła
starta gałka muszkatołowa
Umyte oberżyny pokroić w plastry, posolić i odstawić. Po 10 minut spłukać wodą. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać mięso, mieszając zarumienić. Dodać pomidory i wino. Doprawić pieprzem, solą, cukrem, cynamonem, oregano i pietruszką. Bułkę tartą wymieszać z serem. Mleko razem ze śmietaną zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszająć dodać ser i startą gałkę muszkatołową. Zagęścić żółtkami wymieszanymi z odrobiną wody i mąki. Namoczony garnek rzymski wysmarować dobrze masłem, następnie warstwowo układać oberżyny, polewać sosem mięsnym i sosem białym. Posypać płatkami masła. Piec pod przykryciem.