Skandynawska zapiekanka rybno kalafiorowa.
Czas zapiekania 45 min.
Porcja dla jednej osoby to ok. 350 kcal=1465 kJ
Składniki
1 duży kalafior
700 g ryby np. łososia
1 cytryna
2 łyżki masła
100 g tłustego twarożku śmietankowego (np. Philadelphia)
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka Aquavitu lub innej wódki kminkowej
1 filiżanka wody z ugotowanego kalafiora
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Filety ryby umyć i skropić sokiem z cytryny. Kalafiora i rybę ułożyć w namoczonym garnku rzymskim. Obłożyć płatkami masła. Resztę składników wymieszać z filiżanką wody po ugotowanym kalafiorze i polać zapiekankę.
Podawać z ziemniakami.