Suflle z sera  

Holandia, Szwajcaria.

Czas zapiekania 55 min .

Porcja dla jednej osoby to ok. 550 kcal = 2302 kJ

 

Składniki:

100 g masła

100 g mąki

?  l mleka

tarta gałka muszkatołowa

sól

świeżo zmielony pieprz

odrobina Tabasco

odrobina Vegety

4 jaja

200 g startego sera żółtego

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

Namoczony garnek rzymski dobrze wysmarować masłem. Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleka i zagotować. Dodać przyprawy (bez pietruszki i szczypiorku) i zdjąć z ognia. Oddzielić żółtka od białek. Następnie dodać żółtka i ser do zasmażki, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym na sztywną pianę białkiem, dodać zioła i lekko wymieszać. Przełożyć do naczynia przykryć pokrywką. Piec ol. 50 minut