Suflle z sera
Holandia, Szwajcaria.
Czas zapiekania 55 min .
Porcja dla jednej osoby to ok. 550 kcal = 2302 kJ
Składniki:
100 g masła
100 g mąki
? l mleka
tarta gałka muszkatołowa
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina Tabasco
odrobina Vegety
4 jaja
200 g startego sera żółtego
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Namoczony garnek rzymski dobrze wysmarować masłem. Z pozostałego masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać mleka i zagotować. Dodać przyprawy (bez pietruszki i szczypiorku) i zdjąć z ognia. Oddzielić żółtka od białek. Następnie dodać żółtka i ser do zasmażki, wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym na sztywną pianę białkiem, dodać zioła i lekko wymieszać. Przełożyć do naczynia przykryć pokrywką. Piec ol. 50 minut