Gratin z ziemniaków
Czas zapiekania ok. 1 godz.
Porcja dla jednej osoby to ok. 550 kcal = 2300 kJ
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 g masła
sól
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
50 g startego sera żółtego
1 cebula
250 ml śmietany
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Namoczony garnek rzymski wysmarować częścią masła, w naczyniu ułożyć poprzecznie, warstwowo ziemniaki. Posypać pieprzem, solą i dodać wymieszane: śmietanę, ser, startą gałkę, i zmiksowaną bądź startą cebulę. Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na zapiekance. Zapiekać w przykrytym naczyniu.
Wersja francuska: ziemniaki układać w dwóch warstwach, przyrządzić dobrze doprawione mięso mielone ok.300 g z przyprawami (np. zioła prowansalskie) i wymieszać z 100 g ziołowego Creme-Fraiche. Farsz ułożyć pomiędzy jedną, a drugą warstwą ziemniaków. Pozostałe składniki takie same.